Як зміниться харчування українських школярів у 2021 році.
Українська влада переглянула вимоги до організації харчування в закладах освіти та внесла значні корективи, які мають вступити в дію уже за кілька тижнів – з 1 січня 2021 року. Так, в МОЗ прописали новий санітарний регламент – в документі вказали, які продукти можна і потрібно використовувати при приготуванні шкільної їжі, а які категорично заборонені. До слова, на території освітнього закладу заборонять продавати снеки та газовану воду, що так полюбляють діти.
Що зміниться в шкільному харчуванні з 2021 року.
Міністерство охорони здоров’я вирішило перевести українські школи на новий санітарний регламент. Заступник глави МОЗ, головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів, що зміни торкнуться безлічі речей, які не змінювалися роками.
У новому санітарному регламенті змінено підходи до організації харчування. У школах дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи HACCP. Також вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.
“Регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ”, – розповів Ляшко.
Крім того, у документі визначено перелік харчових продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах. Також встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти), та врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.
“Тепер у разі, якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря”, – пояснив головний санітарний лікар.